Duurzaamheid en Waardeontwikkeling

Beste relatie,

Is het tijd om te investeren in verduurzaming?

De toenemende energielasten zijn een grote aanjager van de stijgende inflatie. De boodschappen worden duurder, huur gaat omhoog en de koopkracht van de Nederlandse consument gaat snel achteruit. Het is niet voor niets dat verduurzaming van vastgoed een veelbesproken onderwerp is. 

Wat levert het op? Wordt mijn woning meer waard?

Duurzaamheidsinvesteringen zoals het aanbrengen van zonnepanelen, het (verder) isoleren van een woning, het plaatsen van een warmtepomp en het plaatsen van nieuwe ramen met de hoogste isolatiewaarde kennen een pittig kostenplaatje. 

Bij veel woningeigenaren en beleggers heerst dan ook de vraag: wat leveren deze investeringen op? Wordt mijn woning meer waard? 

8-9% prijsstijging bij sprong van energielabel G naar A

Uit onderzoek van Watson+Holmes is gebleken dat het verduurzamen van de woning altijd voordelig uitpakt. Een sprong van energielabel G naar A vertaalt zich in een stijging van de woningwaarde met 8-9%. In sommige gevallen stijgt de waarde van de woning niet enorm, maar gaan de vaste lasten van het verbruik wel fors omlaag, waardoor de consument iedere maand meer geld over houdt. 

Onderzoek: energie labels steeds bepalender

In onze analyse hebben we met onze partners Enven en Enven Green Energy een aantal casestudies gedaan naar woningen die verduurzaamd gaan worden of reeds verduurzaamd zijn. Hierbij hebben is vanuit meerdere invalshoeken gekeken naar de opbrengsten en de kosten van de duurzaamheidsmaatregelen. 

Uit de resultaten blijkt dat het verduurzamen van de woning essentieel voor het behoud en het verbeteren van de woningwaarde is. Onze verwachting is dat de komende tijd energie labels steeds meer impact gaan hebben op de waarde van woningen. De locatie van een woning is nog steeds erg belangrijk, maar met de hoge energielasten is de consument zich bewuster van het energielabel. Daarnaast staat duurzaamheid bij steeds meer consumenten hoog in het vaandel. 

Benieuwd naar wat de effecten zijn voor uw portefeuille? Download het volledige onderzoek (PDF), of neem vrijblijvend contact met ons op!     🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.