Hogere huren Haarlem verklaarbaar door verduurzaming en vernieuwing voorraad

Huurwoningen, beheerd door MVGM in Haarlem, waren in het derde kwartaal van 2022 bij mutatie gemiddeld 6,7% duurder dan in het voorgaande kwartaal. Deze stijging was hoog ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde. Reden voor MVGM en Watson+Holmes een verklaring te zoeken voor deze stijging en de huurmarkt van Haarlem uit te pluizen.

Uit de database blijkt dat de huurmarkt van Haarlem zich kenmerkt door relatief veel woningen in het goedkope segment (<763 euro per maand) en erg veel appartementen kent. Slechts 0,1% van het totaal aantal woningen, in beheer van MVGM in Haarlem, was in het derde kwartaal een eengezinswoning. Hiernaast is de huurwoningvoorraad flink vernieuwd en verduurzaamd. Sinds 2019 is het aandeel woningen met een nieuw bouwjaar (na 2010) en een energielabel A of beter bijna verdubbeld. Hierdoor is de huurgroei bij mutatie elk kwartaal hoger dan de Nederlandse trend.

Zittende huurders hebben echter weinig te maken gehad met deze huurverhogingen. De huurverhoging door indexatie is nooit uitgekomen boven de 2,8% en was in 2022 zelfs maar 2,3%. Dit laat zien dat de laatste tijd er geen gebruik is gemaakt van de maximale huurverhoging.

Benieuwd naar de uitkomsten, download onze factsheet!    🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.