Huurmarkt Amstelveen – De originele overloopgemeente

In het kader van ons maandelijks onderzoek naar de betaalbaarheid (één van de belangrijkste pijlers) en de gemiddelde looptijd van contracten in de huursector, heeft de afdeling research- en data-analyse van Watson+Holmes ditmaal de huurwoningmarkt van Amstelveen onderzocht en geanalyseerd.

De geschiedenis van Amstelveen is nauw verbonden met de nabijheid tot Amsterdam. Al in de 17e eeuw trok het toenmalige dorpje welgestelde Amsterdammers aan die buiten de stad wilden wonen. Echter, na de Tweede Wereldoorlog kwam de groei van Amstelveen pas echt in een stroomversnelling. Door de aanleg van nieuwe wijken groeide het dorp uit tot een stad met bijna 100.000 inwoners. Voor mensen die werken in Amsterdam of op Schiphol is Amstelveen inmiddels een belangrijke uitvalsbasis geworden. Dit maakt de stad ook aantrekkelijk voor professionele vastgoedbeheerders. Hoe ziet de lokale huurmarkt eruit?

De lokale huurmarkt
Ondanks de relatief bescheiden omvang van Amstelveen, hebben professionele vastgoedbeheerders er meer dan 840 objecten in beheer, waarvan een groot deel meergezinswoningen betreft. Deze woningen zijn vaak modern, met ruim 62% van de objecten gebouwd na 2010. Qua oppervlakte zijn de woningen kleiner dan het landelijke gemiddelde, maar de contracthuur voor eengezinswoningen ligt juist hoger. Voor meergezinswoningen ligt de huur rondom het Nederlands gemiddelde.

De afgelopen jaren zijn de mutatiehuren per m² in Amstelveen flink gestegen, met ruim 53% sinds 2018. Dit is een sterkere stijging dan in Amsterdam, waar de huren in dezelfde periode met ongeveer 38% zijn toegenomen. Toch is de huurprijsstijging in Amstelveen niet zo groot als in Zaanstad, waar de mutatiehuren per m² sinds 2018 zelfs met bijna 73% zijn gestegen.

Benieuwd naar de analyse? Vul onderstaande gegevens in en ontvang ons factsheet in de mail:



    🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.