Inflatie en huurverhoging

De betaalbaarheid van wonen staat onder druk. Bij de politiek staat de woningmarkt weer hoog op de agenda en met de aanstelling van Hugo de Jonge als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, moet de rust weer wederkeren.

Reden genoeg voor MVGM en Watson+Holmes de woningmarktcijfers te analyseren. Wat is het verschil binnen de database van MVGM tussen huurgroei door indexatie (huurgroei bij zittende huurder) en huurgroei bij mutatie (wisseling van huurders)? Is er een duidelijke relatie tussen inflatie en huurgroei en welke invloed heeft de duur van het contract op de statistiek. Vragen die we hebben geprobeerd in bijgaand onderzoek te duiden.

Uit ons onderzoek blijkt dat er sprake was van zelfregulering met betrekking tot verhoging van de huur bij indexatie. Waar er voor 2021 geen maximum zat op verhoging van de huur in de vrije sector, zijn de huren bij indexatie gemiddeld nooit meer gestegen dan 2,7% terwijl contractueel vaak werd vastgelegd dat huren mochten stijgen met maximaal 5% bovenop inflatie.

Uit onze data blijkt eveneens dat de huurgroei bij mutatie hoger was dan huurgroei bij indexatie. Contracten met een lange looptijd “liepen achter” op de markthuur, waardoor bij mutatie de huren in 2021 gemiddeld met 4,9% stegen. Daarnaast hebben renovatiewerkzaamheden ook effect op de huurgroei.

Daarnaast is geconstateerd dat in de G4 Amsterdam vóór 1 juli 2019 koploper was bij gemiddelde huurstijging bij mutatie. Deze huurgroei is de laatste paar jaar afgenomen en nu neemt Rotterdam de leiding. Amsterdam heeft te maken gehad met de bouw van veel extra woningen, een actief beleid om middel-dure huur betaalbaar te houden en ook de coronacrisis kan effect hebben gehad op de verhuurbaarheid van woningen in Amsterdam omdat expats vertrokken.

Samenwerking MVGM Watson+Holmes
Watson+Holmes en MVGM slaan de handen ineen om de woningmarkt inzichtelijk te maken op basis van Big Data en jarenlange lokale expertise. Deze samenwerking speelt in op de behoefte aan snel inzicht vanuit data-analyse en kennis van de markt uit ervaring. Uitgangspunt is dat de analyse van grote hoeveelheden data leidt tot het nemen van betere beslissingen en meer transparantie. De behoefte aan onderbouwing en het kunnen reageren op basis van feiten, in plaats van meningen en onderbuikgevoelens is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze samenwerking is de ideale combinatie  de kennis en kunde van elkaar te gebruiken om verder inzicht te krijgen in de complexe vastgoedmarkt. Dit doen zij door de data te vertalen naar concrete lokale adviezen. Door deze samenwerking worden de krachten van beide partijen gebundeld.

Benieuwd naar onze verdere conclusies? Download hier het rapport.




    🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.